2008-02-12
Mangalica festival
Click to enlarge ;)
Hongarije is rijk aan culinaire festivals en wijn evenementen. Afgelopen weekend was de eer aan het Mangalica (lees: mangalitsa) varken. Een bijzonder varken op verschillende manieren. Het dapt graag lustig als alle andere varkens in de modder maar het vet van de Mangalica is grotendeels onverzadigd. Gezonder dus dan andere varkenssoorten. De Mangalica groeit zeer traag en is veel beweeglijker. Daarom heeft het een open weide nodig om op te groeien (het beest kan dus niet met 20 anderen in een kooitje van drie op drie!). Vandaar dat het varken doorheen de tijd verstoten is door andere soorten die beter aarden in de moderne varkensindustrie. Bijna uitgestorven werd het terug opgepikt en weer gekweekt omwille van het gezonder en zeer lekker vlees. Het ziet er ook anders uit. De vacht is gekruld (een beetje als een schaap) en is meestal wit van kleur, maar kan ook zwart of rossig zijn.
Het Mangalica festival was dus ter ere van deze heel oude soort. Dezső en Judit nodigden ons uit om mee te doen aan een kookwedstrijd. Drie keer raden wat er op het menu stond!
Ons varkensvlees werd eerst gestooft in ajuin. Daarna voegden we look, witte paprika, tomaat, hete pepers en kruiden toe. Het goedje moest een drietal uren in een grote ketel boven het vuur hangen garen. Op het laatste werden de aardappeltjes toegevoegd die in rozemarijn waren gemarineerd. Dezső bracht een bordje naar de jury en wij schoven aan tafel om ons gerecht te proeven met vers brood en rode wijn. Ik kan je vertellen dat het onwaarschijnlijk lekker was. Ik had het niet verwacht omdat het recept zo simpel was maar de geheime kruiden hadden hun werk gedaan. We wonnen zilver in de wedstrijd en dat is lang niet slecht gezien er een dertigtal teams meekookten. Volgend jaar gaan we voor goud ;)
Thanks!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment